Zaczęło się bardzo prozaicznie:
♥ 500 g mąki
♥ 200 g miodu
♥ 200 g c. pudru
♥ 120 g margaryny
♥ 1 jajko
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenie, lub sody ( ja dałam i to i to )
♥ 2 łyżki przyprawy do pierników
Ciasto zagniotłam dzień wcześniej. Rano zabrałam się do pracy
Zrobiłam dwie porcje, nauczona doświadczeniem z ubiegłego roku
Lukier zrobiłam sama z cukru pudru i soku z cytryny
Lukrowałam pierniczki przy użyciu pędzelka
Zrobiłam kilka pierniczkowych choineczek, które ozdobią świąteczny stół
Wszystkie pierniczki umieściłam w pojemnikach , do których powkładałam kromki chleba
Są pyszne......już wczoraj odbyła się bardzo aktywna rodzinna degustacja
Zaczęło się bardzo prozaicznie a skończyło się pachnąco, pysznie i słodko :)
Jak to dobrze, że zrobiłam dwie porcje :))))))
♥
Będą jeszcze wafle i pyszny deser, ale o tym następnym razem
♥
Pozdrawiam najserdeczniej :)
kryska ♥
:):):) A ja najwidoczniej nie potrafię się nauczyć, że jedna porcja to za mało :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe wypieki, Pozdrawiam :)
Wyglądają pyyysznie :)
OdpowiedzUsuńJa do pojemników z piernikami kładę jabłko.
Pozdrawiam. Ola.
Ja tylko daltego zrobiłam jedną porcję, że mam ograniczoną ilość miejsca w samochodzie:)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają pysznie. Te choineczki pieknie się prezentują. Zdradź mi proszę po co skórka od chleba?
Wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJa tak jak Ola, kładę jabłko i pomarańczę dla stworzenie wilgoci :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie w takiej oprawie, smakują pewnie równie wspaniale, a zapach wypełniający każdy kąt - tak, u Ciebie już bardzo musi być "czuć" Święta! Pozdrawiam serdecznie i cieputko!
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierniki :-) Cudowne zdjęcia...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Pięknie i apetycznie wyglądają a ułożone w stosiku w formie choinki prezentują się cudnie. Pozdrawiam przedświatecznie.
OdpowiedzUsuńwyglądają faktycznie przepysznie, chętnie bym się zapisała na aktywną degustację :)
OdpowiedzUsuńa w jakim celu wkłada się skórkę od chleba?
to jakaś tajemnica z tą skórką?
Usuń:)
O, przepraszam Aneczko :) Nie skórka, a kromka. To ja pomyliłam się, ale już poprawiłam, a daje się ją po to, aby oddawała wilgoć piernikom. Można dać skórkę lub kawałek jabłka, kawałek pomarańczy. Jaki zapach komu odpowiada :) Pozdrawiam:)
Usuńale smakowitości dziś u Ciebie .... aż mi tutaj tymi pierniczkami pachnie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Kochana życzę :**
wyglądają smakowicie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm.... pierniczki!! ale pysznie wyglądają i zapewne tak smakują! zjadło by się oj zjadło....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niebiesko:)
Dobrze,że moi chłopaki nie zjedli wszystkich piernikow i do świąt trochę ich zostanie ....:)
OdpowiedzUsuńProzaicznie...? Taaaakie rękodzieło to majstersztyk i mistrzostwo! Jak ja uwielbiam to, że tu wszyscy robimy coś własnoręcznie! To bezcenne. Więc Twoje pierniki to wartość, Krysko!! ;))
OdpowiedzUsuńPiękna oprawa, wszystko wygląda bosko, buziaki
OdpowiedzUsuńNie dość, że pierniczki ładnie Ci wyszły i zaspokoiły apetyty Rodziny to jeszcze ładnie je zaaranżowałaś na zdjęciach:) Super apetyczne:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak mnie strasznie pierniki kuszą! Aż postanowiłam sobie, że w tym roku sama upiekę:) Choć nie spodziewam się, że wyjdą mi tak eleganckie, jak Twoje:)
OdpowiedzUsuńOch smakowicie wyglądają...kawka i pierniczek ..ech rozarzyłam się :-)
OdpowiedzUsuńale raj, ja pierniczę!!! :D
OdpowiedzUsuńAle smakowicie U ciebie, wspaniałe wypieki!Życzę pięknych zdrowych Świat, a Nowy Rok niech przyniesie moc osobistych i rodzinnych sukcesów!
OdpowiedzUsuńMniam mniam ale słodko :)))
OdpowiedzUsuńNajpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia życzę :)
Cudne świąteczne foteczki :) Piękne pierniczki!!!!
OdpowiedzUsuńMniam!!!!Super gwiazdki z dziurka:-)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam Twój przepis. Pierniczki wyszły genialne. Dzięki za podzielenie się przepisem. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń