Witajcie - dziś OBIECANE PRZEPISY - część I
I.
Pieczone pierożki z ciasta półfrancuskiego z soczewicą i pieczarkami
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła Extra
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
W misce połączyć wszystkie składniki (odręcznie) w jednolitą masę i włożyć do lodówki na jakiś czas. Zależy ile kto ma czasu. Może być cała noc, może być godzina
Wałkować, wycinać szklanką krążki, wkładać farsz, zlepiać, odkładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
farsz
- woreczek soczewicy
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- olej
- sól
- pieprz
Ugotować soczewicę, pieczarki z cebulką udusić na oleju, odparować. Wszystko przepuścić przez maszynkę ( sitko z dużymi oczkami ) Sol, pieprz do smaku
Ulepione pierożki posmarować jajkiem rozmąconym z 1 łyżką wody. Posypać czarnuszką lub kminkiem. Z obiema posypkami są smaczne.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 20 min. Trzeba zaglądać. Jak złote, to wyjmować
Z barszczem czerwonym - niebo w gębie :::)))))))
SMACZNEGO !!!!
cdn...........
BIŻUTERIA - GALERIA PRAC
odwiedziło mnie
etykiety
agat
(2)
amazonit
(1)
anioł
(51)
babcine kwadraty
(22)
bawełna
(1)
beanie
(1)
beret
(2)
bezrękawnik
(1)
biżuteria
(17)
bluzka
(2)
bluzka z krótkim rękawem
(2)
błogie lenistwo
(8)
bransoletka
(13)
bransoletki
(2)
brioche
(3)
bursztyn
(1)
Cała Polska Dzierga Piórkowe Sweterki
(5)
cardigan
(1)
chevron
(7)
chusta
(34)
CPDPS
(4)
Cukiernia pod amorem
(1)
czapka
(34)
czapka i komin
(2)
czapka z pomponem
(1)
czapki
(2)
czapki z pomponem
(2)
dekoracje
(1)
delight
(1)
dla dzieci
(4)
dodatki
(1)
entrelak
(22)
filcowanie na sucho
(3)
fluoryt
(1)
girlanda
(1)
golf
(3)
groszek pachnący
(1)
haft krzyżykowy
(30)
haft płaski
(10)
handmade
(44)
handmade with love
(12)
i-cord
(1)
jesień
(2)
k ♥ studio handmade
(23)
k studio handmade
(1)
kamienie ozdobne
(4)
koktajle warzywne
(1)
kołowiec
(17)
komin
(3)
komplet zimowy
(1)
królik
(16)
krótka historia
(5)
kursik
(1)
kwiaty
(1)
lace
(1)
lapis lazuli
(1)
liliowce
(1)
malabrigo
(1)
Małgorzata Gutowska Adamczyk
(1)
marmur
(2)
melanż
(1)
minerały
(8)
mitenki
(2)
moja wieś
(18)
moje candy
(14)
moje miasto
(4)
monogramy
(5)
mój ogród
(112)
mój pies
(32)
muszla szara
(2)
na drutach
(186)
na drutach dla dzieci
(48)
na drutach-kursik
(9)
na rowerze
(2)
nad morzem
(1)
nasiona
(1)
oksydowanie
(1)
Pavlova
(1)
perła
(1)
perła fancy
(1)
piórkowy sweterek
(1)
pled
(9)
poduszka
(8)
pompom
(1)
pompon
(4)
pompony
(1)
ponczo
(4)
powrót
(1)
prezent
(1)
pulower
(2)
recykling
(1)
ręczna robota
(13)
ręczne dzierganie
(4)
rękodzieło
(12)
rocznicowe candy
(2)
różowy marmur
(1)
różowy sweter
(1)
rzemień skórzany
(1)
serce
(3)
skóra
(1)
skrzat
(3)
smacznego
(11)
spódnica
(1)
srebrne serduszko
(9)
srebro
(16)
srebro oksydowane
(5)
srebro zmatowione
(1)
sukienka
(12)
sukienka dla dziewczynki
(1)
sukienka na drutach
(3)
sweter dla dziewczynki
(1)
sweterek
(6)
swetry na drutach
(57)
szal
(9)
szalik
(7)
szary agat
(1)
szewron
(5)
szydełkiem
(42)
szydełkiem dla dzieci
(5)
szydełkiem-kursik
(7)
ścieg angielski
(2)
ścieg podstawowy
(2)
świąteczne dekoracje
(18)
święta
(5)
tasiemka
(1)
to i owo
(1)
top na drutach
(1)
torba
(1)
torba szydełkowa
(1)
tort Pawłowej
(1)
transfer na materiale
(1)
tshirtyarn
(1)
turkus
(3)
turkus afrykański
(2)
turmalin
(1)
tweed
(2)
uszyte
(66)
wakacje
(1)
własne metki
(2)
włókno z recyklingu
(1)
wspólne dzierganie i czytanie
(23)
wydziergane na drutach
(1)
wygrałam
(4)
wymianka
(4)
wypoczynek
(2)
wyróżnienia
(9)
wzory
(6)
z innych źródeł
(2)
z lnu i bawełny
(64)
zabawa
(4)
zabawka
(1)
zielona sukienka
(1)
zima
(1)
żakard
(6)
życzenia
(20)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Od samego czytania człek robi się głodny :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się zrobiło:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis dla jaroszy i nie tylko, brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuńoooo chyba skorzystam:Dpozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, ja na pewno skorzystam, bo składniki do farszu moje ulubione. Czy ma jakieś znaczenie jaka soczewica czy koniecznie czerwona?
OdpowiedzUsuńWitaj Elu. Kupuję zwykłą, jasną w Społemie:)
OdpowiedzUsuńoj...chętnie wypróbuję:))mniammmmm
OdpowiedzUsuńDziękuję i zaraz drukuję!
OdpowiedzUsuńMniam ............ :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie z barszczykiem czerwonym:) często je robię:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku!!!
OdpowiedzUsuńoj właśnie zgłodniałam, wyglądają doskonale, mniam mniam
OdpowiedzUsuńo matuchno ... ale pyszności u Ciebie :) smaczka mi narobiłaś kochana takiego, że ho ho !!! mnnnniiiiaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko !
idę robić:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za odwiedziny na blogu i urocze słowa.Miło na serduchu.
Ciepło i wiosennie pozdrawiam.
Ślę uściski-Peninia*
*♥*
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam pierogów,,ale czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńW niedziele robiłam pierogi z soczewica ale bez pieczarek.
Oiiiii!
OdpowiedzUsuńEverything good with you?
Thank you for visiting my blog and follow me.
I would have much to comment on his blog, which I loved!
Starting with the cotton flower that I love.
I do not wear clothing other tissue.
A big hug for you.
Tania - Brazil
teardesonhosbytania.blogspot.com