W ten gorący, przedświąteczny czas, wypełniony przygotowaniami, wrzucam i ja do koszyka zadań obiecany przepis na drożdżową babkę z rodzynkami. Przepis sprawdzony już dawno i sprawdzany co roku.
Składniki:
BABKA
* 50dkg mąki
* 15dkg masła
* 15 dkg cukru
* 1 jajko
* 5 żółtek
* 5 dkg drożdży
* 3/4 szklanki mleka
* 10 dkg rodzynek
* szczypta soli
* aromat waniliowy
LUKIER
* 20 dkg cukru pudru
* 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
BABKA
Z części mleka, mąki, odrobiny cukru i wszystkich drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, jajko , szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
( ja łączę wszystkie składniki ręką i wyrabiam chwilkę, potem biorę mikser i hakami jeszcze ok. 15 min wyciągam do góry aby się napowietrzyło)
Odstawić ciasto do wyrośnięcia, a gdy dwukrotnie powiększy swoją objętość, dodać rodzynki i przełożyć do wysmarowanej formy. Gdy ciasto ponownie podrośnie, wstawić do nagrzanego do 150 st piekarnika i upiec
( z mojego doświadczenia ok. 60 min)
LUKIER
Utrzeć ( robię to w moździerzu ) cukier z sokiem cytrynowym i polać babkę.
S M A C Z N E G O !!!
JEŻELI BĘDĄ JAKIEŚ PYTANIA, TO PYTAJCIE W KOMENTARZACH. CHĘTNIE ODPOWIEM NA WSZYSTKIE :)
I to już koniec mej babkowej opowieści, pozdrawiam wszystkich
Witam nowe obserwatorki, cieszę się, że dołączacie do grona moich blogowych koleżanek, zapraszam:)
Do następnego razu :)
Dziękuję bardzo za przepis, z jakiegoś powodu babki mi nigdy nie wychodziły, wypróbuję przepis na pewno, może tym razem się uda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdeczne :)
o to już przepis na babkę mam:) a miałam dziś szukać!:)
OdpowiedzUsuńFajna Babka to i robi fajne babki:):):):):):):)
OdpowiedzUsuńZ przepisu chętnie skorzystam...:-)
OdpowiedzUsuńjane zmiany na blogu, bardzo ładnie wygląda:) co do babki to rozleklamujęw pracy:)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZałuje ,że nie piekę ale łasuch jestem straszny i ślinka mi cieknie.
OdpowiedzUsuńPozrawiam Ewa:)))
mniam mniam:)|)-dziękuję za przepis:))
OdpowiedzUsuńMMMMM pysznie. Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Ależ u Ciebie smakowicie i sielsko. Uwielbiam takie domy gdzie zapach ciast się unosi i patyna czasu wokół nadaje bijącemu sercu domu rytm. Cudnie. Miłego dnia,Grzegorz.
OdpowiedzUsuńPrzepis na czasie. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBabka wygląda smakowicie!!! Szkoda, że mi nie wychodzą żadne wypieki... żebyś wiedziała ile już wylądowało tych nie udanych w koszu...mam dwie, a nawet trzy lewe ręce do robienia ciast wszelakich:(
OdpowiedzUsuńale za to wychodzi mi pieczenie przeróżnych mięs:)))
Pozdrawiam serdecznie i życzę przemiłej niedzieli:)))
wygląda smakowicie, ja też mam swój sprawdzony przepis, chyba go zamieszczę;D tak dla porównania:D
OdpowiedzUsuń