odwiedziło mnie

etykiety

agat amazonit anioł babcine kwadraty beret bezrękawnik biżuteria bluzka bluzka z krótkim rękawem błogie lenistwo bransoletka bransoletki brioche bursztyn Cała Polska Dzierga Piórkowe Sweterki chevron chusta CPDPS Cukiernia pod amorem czapka czapka i komin dekoracje dla dzieci dodatki entrelak filcowanie na sucho fluoryt girlanda golf groszek pachnący haft krzyżykowy haft płaski handmade i-cord jesień k ♥ studio handmade kamienie ozdobne kołowiec komin komplet zimowy królik krótka historia kwiaty lace lapis lazuli liliowce malabrigo Małgorzata Gutowska Adamczyk marmur melanż minerały mitenki moja wieś moje candy moje miasto monogramy mój ogród mój pies muszla szara na drutach na drutach dla dzieci na drutach-kursik na rowerze nad morzem nasiona oksydowanie Pavlova perła perła fancy piórkowy sweterek pled poduszka pompon ponczo prezent pulower ręczna robota rękodzieło rocznicowe candy różowy marmur różowy sweter rzemień skórzany serce skóra skrzat smacznego spódnica srebrne serduszko srebro srebro oksydowane srebro zmatowione sukienka swetry na drutach szal szalik szary agat szewron szydełkiem szydełkiem dla dzieci szydełkiem-kursik ścieg angielski ścieg podstawowy świąteczne dekoracje święta to i owo top na drutach tort Pawłowej transfer na materiale turkus turkus afrykański turmalin uszyte wakacje własne metki wspólne dzierganie i czytanie wydziergane na drutach wygrałam wymianka wypoczynek wyróżnienia wzory z innych źródeł z lnu i bawełny zabawa zabawka żakard życzenia

czwartek, 29 marca 2012

PRZEPISY - cz. II

Witam wszystkie zabiegane blogowiczki    :)))

W ten gorący, przedświąteczny czas, wypełniony przygotowaniami, wrzucam i ja do koszyka zadań obiecany przepis na drożdżową babkę z rodzynkami. Przepis sprawdzony już dawno i sprawdzany co roku.


 Szybki i niezawodny



Składniki:

BABKA

* 50dkg mąki
* 15dkg masła
* 15 dkg cukru
* 1 jajko
* 5 żółtek
* 5 dkg drożdży
* 3/4 szklanki mleka
* 10 dkg rodzynek
* szczypta soli
* aromat waniliowy

LUKIER

* 20 dkg cukru pudru
* 2 łyżki soku z cytryny

WYKONANIE

BABKA
Z części mleka, mąki, odrobiny cukru i wszystkich drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, jajko , szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
( ja łączę wszystkie składniki ręką i wyrabiam chwilkę, potem biorę mikser i hakami  jeszcze ok. 15 min wyciągam do góry aby się napowietrzyło)
Odstawić ciasto do wyrośnięcia, a gdy dwukrotnie powiększy swoją objętość, dodać rodzynki i przełożyć do wysmarowanej formy. Gdy ciasto ponownie podrośnie, wstawić do nagrzanego do 150 st piekarnika i upiec
( z mojego doświadczenia ok. 60 min)

LUKIER
Utrzeć ( robię to w moździerzu ) cukier z sokiem cytrynowym i polać babkę.

S M A C Z N E G O !!!

JEŻELI BĘDĄ JAKIEŚ PYTANIA, TO PYTAJCIE W KOMENTARZACH. CHĘTNIE ODPOWIEM NA WSZYSTKIE  :)

I to już koniec mej babkowej opowieści, pozdrawiam wszystkich
Witam nowe obserwatorki, cieszę się, że dołączacie do grona moich blogowych koleżanek, zapraszam:)
Do następnego razu  :)









14 komentarzy:

  1. Dziękuję bardzo za przepis, z jakiegoś powodu babki mi nigdy nie wychodziły, wypróbuję przepis na pewno, może tym razem się uda.
    Pozdrawiam serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o to już przepis na babkę mam:) a miałam dziś szukać!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna Babka to i robi fajne babki:):):):):):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przepisu chętnie skorzystam...:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jane zmiany na blogu, bardzo ładnie wygląda:) co do babki to rozleklamujęw pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Załuje ,że nie piekę ale łasuch jestem straszny i ślinka mi cieknie.
    Pozrawiam Ewa:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam mniam:)|)-dziękuję za przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  9. MMMMM pysznie. Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Ależ u Ciebie smakowicie i sielsko. Uwielbiam takie domy gdzie zapach ciast się unosi i patyna czasu wokół nadaje bijącemu sercu domu rytm. Cudnie. Miłego dnia,Grzegorz.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis na czasie. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka wygląda smakowicie!!! Szkoda, że mi nie wychodzą żadne wypieki... żebyś wiedziała ile już wylądowało tych nie udanych w koszu...mam dwie, a nawet trzy lewe ręce do robienia ciast wszelakich:(
    ale za to wychodzi mi pieczenie przeróżnych mięs:)))
    Pozdrawiam serdecznie i życzę przemiłej niedzieli:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda smakowicie, ja też mam swój sprawdzony przepis, chyba go zamieszczę;D tak dla porównania:D

    OdpowiedzUsuń

♥ ♥ ♥ dziękuję za odwiedziny i dobre słowo ♥ ♥ ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...